Manuele therapie

manuele-therapieNet zoals fysiotherapie is manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten van het bewegingsapparaat. De manuele therapeut beschikt over diverse behandelmethoden, zo kan hij structuren soepeler maken maar ook te soepele structuren stabiliseren.

Soepeler maken of mobiliseren gebeurt door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Trekken en duwen

Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manuele therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Soms is een gewricht te soepel en dient er juist gestabiliseerd te worden ook hier heeft de manuele therapeut speciale technieken voor. De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

U kunt voor informatie en begeleiding bij ons terecht. Kom gerust langs of bel voor een afspraak.