‘Tabletnek’ steeds groter probleem onder kinderen

Wie te lang voorovergebogen zit tijdens het gebruik van een tablet of smartphone, kan hierdoor vervelende nekklachten ontwikkelen. De tablet wordt steeds populairder onder kinderen en wordt dus ook steeds vaker gebruikt. Helaas hebben steeds meer kinderen last van de zogenoemde ‘tabletnek’, waarvoor een deel zelfs door een fysiotherapeut behandeld moet worden. Dit meldt Vakblad Vroeg. Uit onderzoek in Denemarken blijkt dat van de 5- tot 9-jarigen in 2015 ongeveer een derde meer nekklachten heeft dan in 2008. Onder de 10- tot 14-jarigen ging ongeveer de helft meer jongeren langs de fysiotherapeut om behandeld te worden voor nekklachten.

Voorovergebogen

Door de voorovergebogen houding komen de nek en gewrichten onder extra spanning te staan. Niet alleen nekklachten zijn het gevolg van langdurig gebruik van de tablet, maar ook rug-, arm- en oogpijn zijn klachten die veel voorkomen onder kinderen en jongeren. Volgens professor kinesitherapie Barbara Cagnie, verbonden aan de universiteit van Gent, is het belangrijk om de problemen te voorkomen. Cagnie stelt dat het zelfs mogelijk is dat de opgelopen klachten nooit meer helemaal zullen verdwijnen.

‘Een computerscherm kun je instellen op ooghoogte, bij een tablet of smartphone zit je voortdurend voorovergebogen’, zo zegt professor Cagnie. ‘Preventie speelt daarom een belangrijke rol. Let op, u bent bij deze gewaarschuwd! Laat kinderen niet te lang een tablet of smartphone gebruiken en moedig ze aan om van houding te wisselen.’

Bron: Nationale Zorggids

Lid Netwerk Traumarevalidatie VUmc

Fysiotherapie Ookmeer neemt deel aan het Netwerk Traumarevalidatie VUmc. Het is een revalidatienetwerk na opgelopen trauma waarin patiënten door een vast team behandeld en begeleid worden. Het VUmc heeft het project als volgt omschreven:

Per november 2013 zijn we in het VU medisch centrum gestart met een zorgvernieuwingstraject op de poli traumachirurgie met als doel het transmurale zorgproces voor traumapatiënten met 1 of meerdere fracturen te verbeteren. Dit project wordt door Achmea, VUmc en MR Systems gefinancierd. De zorgvernieuwing betreft het implementeren van een transmuraal zorgmodel dat wetenschappelijk geëvalueerd zal worden op kosteneffectiviteit. Het zorgmodel bestaat uit meerdere componenten:

 1. Participatie van de 2e lijns fysiotherapeut in de poli van de traumaumachirurg.
 2. Verwijzing naar een geschoolde 1ste lijns fysiotherapeut die lid is van Traumanetwerk VUmc.
 3. Behandeling volgens Trauma-zorgplannen in Fysioroadmap (in ontwikkeling).
 4. Na elke poliklinische controle contact tussen 1ste en 2de lijns fysiotherapeut via zorgmail en/of mondeling.

Lidmaatschap Schoudernetwerk

Fysiotherapie Ookmeer is lid van SchouderNetwerk regio Amsterdam (SNA), onderdeel van SchouderNetwerken Nederland.

Een SNA fysiotherapeut:

 • is een gespecialiseerde therapeut in manuele therapie en/of sportfysiotherapie en heeft meerdere relevante schoudercursussen gevolgd
 • heeft een recente 4-daagse praktijk cursus gevolgd over schouderklachten
 • volgt jaarlijks 4 (waarvan 3 verplicht) door de vereniging georganiseerde studie activiteiten
 • is BIG geregistreerd en staat ingeschreven in het kwaliteitsregister algemeen fysiotherapie en Manueel Therapie en/of sportfysiotherapie.

De fysiotherapeut beweegt u de winter door!

In winterse perioden met kilte en nattigheid ontstaat vaak fysiek ongemak. De meest voorkomende ongemakken zullen zijn stijve spieren en pijnlijke gewrichten, kortademigheid of beperkte loopafstand wegens etalagebenen. Ook kunnen bij temperatuurwisselingen pijn op de borst of hoofdpijnklachten ontstaan. De fysiotherapeut kan u door middel van specifieke begeleiding en training optimaal door deze winterse periode helpen.

Onderdelen van de begeleiding door uw fysiotherapeut zijn: beweeglijkheid of lenigheid, reactiesnelheid, kracht, uithoudingsvermogen en lichaamsvaardigheid. Hoe beter uw fysieke conditie is, hoe beter u storm, wind, ijs en regen de baas kunt zijn.

De manueel therapeut: specialist op het gebied van spieren en gewrichten, zoals schouders, rug en bekken.

De algemeen fysiotherapeut: specialist in het specifiek- en medisch trainen in een thuissituatie, een kleine één-op-één training setting of in klein groepsverband. Trainingen die gegeven worden zijn specifiek gericht op de behoefte van de cliënt, zo kan valpreventie en/of reactie training heel nuttig zijn om over een glibberige stoep of straat te komen.

Mocht u nu toch een blessure oplopen, dan is de fysiotherapeut dé aangewezen persoon om u weer veilig op weg te helpen. De vergoeding van uw behandeling is afhankelijk van de aanvullende polis die u heeft afgesloten bij uw verzekeraar. Het kan zijn dat uw aandoening op de chronische lijst voorkomt. In dat geval gelden er weer andere en vaak complexere regels m.b.t. vergoeding van de behandeling fysio-/manuele therapie, maar de praktijkondersteuner kan u daar uitgebreid over informeren.

Spierpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van spierpijn, maar wat is spierpijn nu eigenlijk?

U kunt pijn in uw spieren ervaren na bijvoorbeeld een stevige workout in de sportschool of na overbelasting van de spieren op dezelfde dag of de dag ervoor. Deze pijn kunt u in meerdere spieren tegelijkertijd voelen. U kunt spierpijn zien als een prestatielevering waar de spieren niet aan gewend zijn. De spier kan dan ook hard aanvoelen en is drukgevoelig als u eroverheen strijkt of belast.In de spieren ontstaan kleine haarscheurtjes. Door de stevige belasting ontstaat melkzuurvorming omdat de zuurstofvoorziening tekort schiet voor de prestatie, wat een vaatverwijding veroorzaakt. Vervolgens treedt er vocht tussen de cellen uit. Dit vocht belemmert de bloedstroom in de spier waardoor langdurige zuurstofgebrek (ischemie) blijft bestaan. Dit zuurstofgebrek tezamen met het vocht, prikkelen de zenuwuiteinden wat als gevolg heeft dat de spier met reflexen wordt aangespannen en hierdoor wordt de spierpijn ervaren.

Bent u opnieuw begonnen met een trainingsschema of heeft u een intensieve (sport)dag gehad die u normaal gesproken niet zou hebben, dan kunt u ‘s morgens als u opstaat stramme spieren voelen. Dit kan één tot meerdere dagen aanhouden. Vaak wordt de spierpijn op de 2e en 3e dag als hevig ervaren. U denkt nu vast: Sporten en bewegen, dat hoort toch gezond te zijn? Dat klopt en u kunt gerust zijn, want spierpijn is niet schadelijk en deze pijn verdwijnt in de loop van de week weer!

Wat kunt u doen om de spierpijn verlichten?

Denk eerst even na over wat de spierpijn getriggerd kan hebben. Wat heeft u precies gedaan de dag ervoor of welke oefening zou de spierpijn kunnen hebben veroorzaakt?

U kunt gaan koelen met een zak met ijs, dit geeft vaak vermindering van klachten op de eerste dag. Daarna zou warmte de pijn kunnen verlichten. Beweging van de spieren is goed en geeft meestal minder pijn. Een massagebehandeling van de fysiotherapeut kan helpen, maar veel drinken is net zo belangrijk. De afvalstoffen worden dan afgevoerd. Bij hele erge spierpijn kunt u een paracetamol of ibuprofen innemen.
Voldoende slaap is ook van groot belang, zodat het lichaam optimaal kan herstellen.
Bij stress wordt het hormoon cortisol wordt aangemaakt, dit hormoon kan het herstel juist vertragen.

Tips!

Gaat u weer trainen? Zorg dan voor een goede warming-up (minstens 15 minuten) voorafgaand aan de training.

Een cooling-down is net zo belangrijk, want dit voert de tijdens de training gemaakte afvalstoffen direct af.
Gaat u over op een nieuw trainingsschema? Probeer dit dan langzaam op te bouwen, want dit zorgt ervoor dat spiervezels zich langzaam kunnen aanpassen. Door training worden de spiervezels en collageen sterker.

Wat kunt u beter niet doen?

Doe even geen rekoefeningen, aangezien dit de kans op haarscheurtjes juist kan vergroten!
Geef uw lichaam de tijd om te herstellen en ga niet meteen de volgende dag weer verder met het trainingsschema.

Dit aangezien te korte rust met weer dezelfde extra belasting weer extra spierpijn en overbelasting zal geven. De extra dag rust zorgt voor een goede compensatie, wat de volgende keer tot minder spierpijn zal leiden, omdat de spieren hieraan gewend zijn en een geheugen opbouwen.

Advies bij sporten tijdens de zomer(hitte)

De gevaren van sporten bij hitte

In het zonnetje sporten zorgt voor een flinke portie vitamine D en een lekker bruin tintje! Maar er liggen ook gevaren op de loer bij hitte.

Dus wil je sporten met warm weer, lees onze adviezen en informatie en voorkom dat je oververhit raakt. Of een zonnesteek oploopt..

Natuurlijk is het goed voor je lichaam als je ook in de zomer blijft doortrainen in de sportschool of buiten. Dat is wel de manier om niet te verslappen en ook nog steeds na de zomermaanden fit te zijn. Ook is het verstandig om bijvoorbeeld het revalidatietraject niet te lang te onderbreken.

Kramp, verbranding en oververhitting

Wat je misschien niet weet, is dat het weer een grote invloed heeft op het ontstaan van sportblessures. Denk hierbij aan kramp, verbranding of oververhitting, dat gebeurt namelijk sneller dan je in eerste instantie zou denken.

Het is belangrijk om je tempo aan te passen, anders heb je kans dat je met een warmtestuwing te maken krijgt. Als je merkt dat je coördinatie achteruit gaat, dan kan je hiermee te maken hebben. Je begint dan ook te slingeren, te zweten (veel of juist niet), en ook hoofdpijn treedt op tezamen met rillingen. Ook kan je misselijk, duizelig, apathisch of agressief worden. In het ergste geval raak je buiten bewustzijn.

Stel jezelf daarom niet te lang bloot aan de zon tijdens je training. Tussen 11.00 en 16.00 uur kun je beter niet trainen in de zon, aangezien deze op z’n felst is en de kans op verbranding zeer groot is. Dus train liever in de ochtend of ’s avonds. Tevens is trainen in de schaduw een goede optie.

Factor 50

Loop je graag hard, smeer je dan in met een zonnebrandcrème factor 50! Tip: Er bestaat een speciale zonnebrandcrème voor tijdens het sporten. Ook hardlopen in het bos is een aanrader, aangezien het vele graden koeler in het bos. Neem droge kleding mee, want natte kleding (door zweet) laat meer UV-stralen door. Kleding die warmte goed doorlaat tijdens het trainen is ook aan te bevelen. Doe je dit niet, dan loopt je lichaamstemperatuur snel op en dat in combinatie met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je minder goed kan presteren. Ook een zonnesteek en kramp kunnen sneller optreden. Zelfs flauwvallen is goed mogelijk.

Vochtverlies

Deze zomerse temperaturen zorgen ervoor dat je tijdens het sporten extra vocht nodig hebt (je verliest bijvoorbeeld tijdens het hardlopen veel vocht wat kan oplopen tot wel 2 liter per uur). Neem je niet genoeg vocht tot je, dan bestaat de kans op uitdrogen. Tip: zorg ervoor dat je voorafgaand aan het sporten al voldoende hebt gedronken (neem tijdens het hardlopen een drinkbelt mee en zorg dat je regelmatig drinkt) en wacht vooral niet totdat je dorst hebt. Je krijgt dorst als je al te veel vocht hebt verloren. Ook weer niet te veel drinken tijdens de inspanning je lichaam kan max 800ml vocht per uur opnemen in het lichaam. Drink je meer dan ga je klotsen, geen prettige ervaring gedurende inspanning.

Energie

Om ervoor te zorgen dat je tijdens de inspanning steeds voldoende energie hebt kun je beter kiezen voor een sportdrank dan voor water. Er is een verschil tussen de bestaande sportdranken; zo wordt een isotone sportdrank het snelst opgenomen door het lichaam en heeft ongeveer 6 a 8 gram koolhydraten (suikers) per 100 milliliter. En een hypotone sportdrank is eigenlijk meer een dorstlesser en bevat minder koolhydraten dan een isotone sportdrank. Een hypertone drank bevat juist meer koolhydraten. Let op: Wij raden zo’n hypertone drank niet aan tijdens het sporten. Door de hoge concentratie suikers onttrekt het vocht aan je lichaam, dat willen we juist voorkomen, aangezien je lichaam dit vocht juist hard nodig heeft! Een juiste vochthuishouding zorgt ervoor dat je je na het sporten goed voelt en dat je de hele dag fit bent.

Wees voorzichtig en veel plezier…

Tenniselleboog

Helaas komt de tenniselleboog vaak voor. Het komt meestal voor bij tennissers, maar hoeft niet door het tennissen veroorzaakt te worden. Ongeveer de helft van alle tennissers heeft er ooit wel eens last van gehad. Het is een sportblessure die ontstaat door overbelasting of irritatie van de strekspieren in de onderarm. Hierdoor ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde van de elleboog, die meestal een paar maanden aanhoudt. Veel mensen ervaren het als een irritante blessure. Gelukkig gaat de blessure in de meeste gevallen vanzelf over, zeker als u rekening houdt met de aandoening. In sommige gevallen is dit niet het geval en dan is een nader onderzoek / behandeling nodig.

Tennissen kan dus zeker een oorzaak zijn van een tenniselleboog, maar ook niet sport-gerelateerde activiteiten kunnen een tenniselleboog veroorzaken (langdurig zwaar tillen). De blessure ontstaat meestal maar geleidelijk, omdat er dan kleine scheurtjes ontstaan in het weefsel aan de buitenkant van het elleboog gewricht (bij de aanhechting van de spier van de onderarm), wat uiteindelijk leidt tot een ontsteking.

Waaraan herkent u een tenniselleboog?

Het gaat om pijnklachten aan de buitenkant de elleboog en deze pijn kan soms uitstralen naar de onderarm en de pols. Vooral bij het aanspannen van de spieren in de arm treedt de pijn op. Het kan ook pijnlijk zijn als u op de elleboog drukt. Tijdens het tennissen geeft vooral spelen met de backhand klachten, omdat dan juist de strekspieren van de onderarm actief zijn.

Ook kunnen handelingen in het dagelijkse leven pijnlijk zijn. Denk hierbij aan draaien en strekken van de onderarm, maar ook het oppakken van kleine voorwerpen of het open duwen van deuren is dan pijnlijk.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u last van deze blessure, dan is rust is de belangrijkste factor om een tenniselleboog te behandelen. Ook kunt u koelen met ijs en voorzichtig wat rekoefeningen doen. Het kan zijn dat er volledig gestopt moet worden met tennis, terwijl in andere gevallen voorzichtig doorgespeeld kan worden.

Het dragen van een brace kan in sommige gevallen helpen tijdens een activiteit.

In veel gevallen wordt fysiotherapie toegepast. U kunt bij Fysiotherapie De Aker terecht voor de behandeling van uw tenniselleboog. Onze therapeut bekijkt welke behandelmethode voor u het meest effectief zal zijn.

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt helaas bij veel mensen voor. Soms duurt het kort, soms lang en er zijn ook mensen die bijna altijd hoofdpijn hebben.

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn die we kunnen onderscheiden. Het is mogelijk dat u last heeft heeft van een of meerdere soorten hoofdpijn. Hoofdpijn kan heel vervelend zijn. Het kan voor bezorgdheid en onzekerheid zorgen. Hoofdpijn komt relatief veel voor en gelukkig is de oorzaak zelden ernstig.

Welk type hoofdpijn heeft u?

Als u op de verschijnselen let, dan kunt u vaak al herkennen welk type hoofdpijn u op dat moment ervaart. Het kan gaan om spanningshoofdpijn, migraine, hoofdpijn door regelmatig gebruik van pijnstillers of clusterhoofdpijn.

Spanningshoofdpijn geeft meestal een gevoel alsof er een strakke band drukkend of knellend om het (voor)hoofd zit. Het komt langzaam op en gaat geleidelijk weer weg. Het kan minuten tot uren tot dagen aanhouden. Nek en schouders zijn vaak ook pijnlijk en meestal gespannen. Bij inspanning wordt de pijn niet erger. Licht of geluid kunnen de pijn wel verergeren. De pijn is hinderlijk, maar meestal lukt het u wel om door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.

Migraine daarentegen is een matige of heftige, bonzende hoofdpijn meestal aan één kant van het hoofd. Een migraineaanval kan variëren van 4 uur tot 3 dagen. De hoofdpijn wordt erger bij inspanning en gaat vaak samen met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval kunt u licht en geluid waarschijnlijk maar slecht verdragen. U blijft dan het liefst rustig zitten of liggen. Het zal u bij migraine vaak niet goed lukken om door te gaan met de dingen waar u mee bezig was. Meestal is het zo dat een migraineaanval zich kort van tevoren aan aankondigt, bijvoorbeeld doordat u schitteringen of lichtfiguren ziet. Het komt ook voor dat men typische geuren vlak voor een aanval ruikt.

Te veel pijnstillers

Er bestaat ook hoofdpijn die veroorzaakt wordt omdat u te vaak pijnstillers gebruikt. Want elke vorm van hoofdpijn kan erger worden wanneer u maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt. Als u al vaker dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID gebruikt dan kan dit voorkomen of als u vaker dan 10 keer per maand triptanen gebruikt.

En dan kunt u ook nog last hebben van clusterhoofdpijn, die door een aanval een zeer heftige hoofdpijn aan één kant van uw gezicht of hoofd veroorzaakt. Een aanval duurt 15 minuten tot 3 uur en kan 1 tot 8 keer per dag optreden. Clusteraanvallen kunnen binnen een periode van weken of maanden regelmatig terugkomen.
De pijn gaat vaak samen met aan één kant van uw gezicht: een rood en/of tranend oog, een gezwollen of hangend ooglid, een verstopte neus of een loopneus, en meer zweten. Tijdens een aanval kunt u zich onrustig voelen. Het lukt dan haast niet om stil te zitten.

Oorzaak en preventie

Vaak is de oorzaak van de hoofdpijn lastig te achterhalen en verschillende oorzaken kunnen een rol spelen. Zoals eerder al aangegeven, het is zelden een indicator voor een ernstige aandoening.

Het volgende is belangrijk: frisse lucht, een goede nachtrust en voldoende ontspanning!

U kunt in principe voor alle soorten hoofdpijn een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) gebruiken. Let op dat u niet te lang en te veel aaneensluitend slikt, want daardoor kunt u juist weer hoofdpijn krijgen. Is dat het geval, stop dan eerst met de pijnstillers. Alleen zo kan vastgesteld worden of u ook last heeft van een ander soort hoofdpijn.

Verder hangen de adviezen af van de hoofdpijn die u heeft. Het is goed om een en ander samen met uw huisarts te bespreken om zo vast te stellen om welk type hoofdpijn het in uw geval gaat. In sommige gevallen zal uw huisarts u doorverwijzen naar de fysiotherapeut / Manueel therapeut. Maar ook zonder verwijzing kunt u bij onze praktijk terecht voor advies.

Vermoedt u dat u spanningshoofdpijn heeft, dan kan de fysiotherapeut u helpen om de spanning in uw schouders en nek te verlichten. Neem contact op met onze praktijk om een afspraak in te plannen.

Let op! Als u een van onderstaande klachten ervaart, bel dan met spoed uw huisarts of de huisartsenpost:

 • zonder aanleiding een snel opkomende, heftige hoofdpijn, waarbij u zich erg ziek voelt;
 • heftige hoofdpijn, met koorts, een pijnlijke of stijve nek, sufheid of overgeven;
 • na een ongeval een heftige hoofdpijn;
 • uitvalverschijnselen, zoals een verlamde arm, een scheve mond, onduidelijk praten of minder zien;
 • in de laatste drie maanden van een zwangerschap ineens hoofdpijn.

Heeft u een chronische indicatie?

Heeft u een chronische indicatie, dan wordt een bepaald aantal behandelingen uit een, door uzelf afgesloten aanvullende verzekering, geheel of gedeeltelijk vergoed. Daarna vervalt u in de basisverzekering, waarvoor een jaarlijks eigen risico geldt. Daarna wordt alles vergoed vanuit de basisverzekering.

Wij raden u aan met uw zorgverzekeraar contact op te nemen, zodat u zeker bent waar u voor verzekerd bent en wat u vergoed krijgt. Het is niet de verantwoordelijkheid van uw fysiotherapeut om dat bij te houden of na te gaan bij uw zorgverzekeraar.

Na het aantal in de aanvullende verzekering vastgelegde behandelingen worden de behandelingen zoals aangegeven vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten van deze behandelingen worden door de zorgverzekeraar meegeteld in het totaal van het eigen risico. In 2017 bedraagt dit een maximum van 385 euro.

Het is uw eigen verantwoordelijkheid dat u, voordat u met de behandeling begint, bij uw zorgverzekeraar checkt of u voldoende aanvullend verzekerd bent. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, zult u een nota ontvangen van de zorgverzekeraar of van ons.

Wanneer is een klacht chronisch?

Wat zijn nou precies chronische klachten?

Kort gezegd komt het neer op ‘een ziekte die lange tijd voortduurt.’

Er bestaat veel onduidelijkheid over wat chronisch genoemd mag worden en wat niet. Zorgverzekeraars zijn er niet duidelijk over en een en ander is regelmatig aan verandering onderhevig. De vraag is dus niet zo simpel te beantwoorden.

Er zijn drie categorieën klachten binnen de fysiotherapie:

Acute klachten

Deze klachten bestaan nog niet langer dan een week. Denk aan iemand die door door zijn rug is gegaan is of is gevallen en haar enkel heeft verzwikt. De klachten vertonen vaak tekenen van een ontstekingsreactie in het lichaam. De pijn is vaak hevig en de mate waarin een geblesseerd lichaamsdeel gebruikt kan worden is beperkt.

Acuut – actuele klachten

Deze klachten bestaan langer dan een week, maar zijn nog geen maanden aanwezig. Men heeft al  een beetje leren omgaan met de klacht. In deze fase staat het re-integreren in het gewone dagelijkse leven voorop.

Chronische klachten

Deze klachten bestaan langer dan drie maanden. De intensiteit van de klacht heeft niets te maken met of het een chronische klacht betreft of niet en de klacht hoeft ook niet continu aanwezig te zijn. Deze kan af en toe opkomen. U kunt hierbij denken aan aspecifieke lage rugklachten of een hernia, schouderklachten (frozen shoulder), peesklachten (zoals tenniselleboog) en na operaties als een kijkoperatie van de knie of een voorste kruisband reconstructie.

Of u een chronische klacht heeft (en of die op de chronische lijst staat) en of deze wordt vergoed, is voor elke patiënt anders en hangt af van uw verzekering en of u wel of niet aanvullend verzekerd bent.

Om zeker te weten dat uw aandoening of ziekte op de chronische lijst staat is het verstandig om dit even te checken op zorgvergoeding.com. Deze lijst staat vol met medische termen, dus het kan zijn dat u dit niet zonder hulp van iemand uit de gezondheidszorg kan ontcijferen. U zult zien dat de aandoeningen die genoemd worden bij de Nederlandse definitie van “chronische ziekte” niet allemaal genoemd worden op de chronische lijst van de zorgverzekeraars.